Ja nemam običaj da na kraju svake godine pravim rekapitulaciju doživljenog, učinjenog, ostvarenog za 360 i kusur dana, ali je 2022. to sigurno zaslužila. Ako tome dodamo i titulu prvog zvaničnog BLOG teksta na mom novom web sajtu www.vladimirsamardzic.com koji će uskoro ugledati svetlost dana onda je to i razlog više za njegov nastanak.

2022. godine je počela radno. Odmah nakon novogodišnjih i Božićnih praznika, bacio sam se na snimanje poslednje dve kompozicije za svoj solo album CATCHING THE WIND (SKC NS, 2022) koji je već dobrim delom bio u završnoj fazi audio miksa Vladimira Moritza. Numere AFRICAN IN VIENNA i REMEBERING SIENA sam snimao u duetu sa sjajnim perkusionistom Andrejom Krstićem u studiju kod Darka Varge u Futogu. Za mene je ono imalo posebnu važnost jer sam se prvi put našao u situaciji da snimam autoske kompozicije za solo bas i perkusije, audio i video i to u sopstvenoj video produkciji. Pored toga što je samo sviranje bas gitare zahtevalo dodatnu koncentraciju kao jedinog melodijsko-harmonskog instrumenta, činjenica da snimam i video je napravila dodatni pritisak. No, uz dobru atmosferu i domaću Darkovu rakiju, snimanje je prošlo odlično.

Prethodna godina je značajna i po tome što su moj arsenal bas gitara obogatila dva predivna instrumenta. Prvi od njih je stigao odmah početkom januara pravo iz Sevilje u Španiji. Pedulla Pentabuzz je petožičana bas gitara bez pragova koju sam imao prilike da probam još kao student na Berklee koledžu u Bostonu 1997. godine. Tada sam rekao sebi, jednog dana ću imati ovaj instrument i eto, nakon 25 godina, ta želja mi se konačno ostvarila. Besprekorna očuvanost gitare, „Siganture“ nivo kvaliteta,  neverovatan zvuk i osećaj, kao i prestanak sa radom kompanije PEDULLA 2019. su činjenice koje su mene, novog vlasnika ove crvene fretless lepotice učininile još srećnijim.

The Frajle su jedinstveni ženski vokalno-instrumentlani sastav na ovim prostorima. Imam tu sreću da moje sugrađanke poznajem još od davnih dana kada zajednički projekat još nije ni bio na vidiku, ali je talenat već tada bio prisutan. Naša saradnja je počela na studijskim albumima „A i B Strana Ljubavi“, kao i na njihovom prvom velikom koncertu u Lisinskom u Zagrebu 2015. godine.  2022. godine smo nastupali širom Srbije i Makedonije gde bih posebno izdvojio dva januarska koncerta u MTS dvorani (Dom Sindikata) u Beogradu kao i nastup u Heraklion amfiteatru u Bitoli (Severna Makedonija). Deliti binu sa Nevenom, Jelenom i Natašom kao i sa drugarima u bendu, Banetom, Đoletom i Filipom je uvek doživljaj sa puno smeha, energije i divnog muziciranja.

Pravo iz Venecije u martu mesecu do mene je stigao i drugi fantastičan instrument. Njega potpisuje kanadski graditelj bas gitara George Furlanetto. Fbass model BN5 je došao u odličnom stanju i momentalno me oborio sa nogu. Poseban produkcijski iznivelisan, ali prodoran, sa puno karaktera, ton ove gitare je ubrzo bio zapažen i tokom mojih proba sa RTS Big Bandom kao i tokom nastupa i snimanja na festivalu Beogradsko Proleće 2022 u MTS dvorani koje je dirktno prenosio RTS.

Pored više nego zabavnih proba sa našim najznačajnijim jazz orkestrom u zemlji i odličnog nastupa, ovaj festival ću pamtiti i po tome što sam morao da se izborim sa čitanjem muzičkog medlija od 12 notnih stranica bez repeticija! Posle koncerta sam reakao sebi: “Sledeći put, tablet od 12“ i blue tooth nožna pedala za promenu stanica!” Dosta je bilo stresa oko okretanja partirura rukom i vraćanja u aranžman. Da, u jednom trenutku su mi sve note pale na pod, ali samo uspeo brzo da ih vratim nazad i da nastavim da sviram.

U aprilu mesecu sam održao dva javna časa. Odloženi zbog pandemije korona virusom dvodnevni seminar za Bubnjare i Basiste (BiB seminar), koji smo 2019. godine osmislili moj kolega, bubnjar, Berklee diplomac Branko Popović i ja, realizovali smo 12-13 aprila u Novom Sadu u kulturnoj stanici Barka, pod pokroviteljstvom Fondacije 2022, EPK NS. Uvek se radujem ovakvim radionicama jer tokom dva dana intenzivnog rada sa polaznicima na kraju zaista vidimo rezultate i poboljšanje kog svakog basiste i bubnjara. Odmah nakon toga, 14.04. sam u Kragujevcu imao Bass Masterclass u organizaciji Doma Omladine. Svirao sam uz matrice numera sa mog albuma na kojima nema bas gitare i objašnjavao koncepte koje sam koristio pri pisanju kompozicija. Bilo je odlično.

Ako treba jedan događaj da izdvojim iz 2022. godine onda je to definitivno objavljivanje mog drugog autorskog izdanja nakon 12 godina od izlaska albuma Pannonia Project – The Bridge (M production, 2010). U pitanju je moj prvi solo bass album iza koga stojim 100% kao muzički umetnik i koproducent, a koji je u maju mesecu objavio Studentski kulturni centar iz Novog Sada – Catching the Wind (SKC NS, 2022). Ovde moram da izdvojim najzaslužniju osobu za realizaciju ovog izdanja. To je moj veliki prijatelj i vanserijski bubnjar Dado Marinković. Ne samo što je maestralno odsvirao bubnjeve na 8 kompozicija, već mi je velikodušno ustupio svoj studio za snimanje i pri tome bio i audio inženjer. Dado Care! Druga najvažnija osoba je Vladimir Moritz sa kojim sam uživao radiiti postprodukciju, koji je odgovoran za mix i mastering, za odličan zvuk albuma, koji svi prepoznaju. Verujem da je ovo samo početak naše dugogodišnje saradnje.

https://vladimirsamardzic.bandcamp.com/album/catching-the-wind

Naslovna numera u vidu prvog singla/studijskog video spota je direktno doprinela da za veoma kratko vreme moj YouTube kanal od par stotina pratilaca pređe brojku od 1100!

https://www.youtube.com/watch?v=kp3Hwt4iwFA

Saradnja sa Amirom Medunjanin i Vojvođanskim simfonijskim orkestrom u okviru projekta promocije albuma “For Him and Her” koji je započet pod maskama decembra 2020, ima za mene specifičnu težinu. Uživanje je zaista svirati okružen gudačkim instrumentima u ovako kvalitetnom orkestru. A poseban doživljaj je izvođenje jedne ili dve numere tokom koncerta u duetu sa Amirom, kada smo sami nas dvoje, samo vokal i bas. Decembarski koncerti u prepunoj velikoj sali Srpskog narodnog pozorišta su postali već tradicija.

Mesec avgust je bio veoma interesantan. Prvi put u životu sam posetio Guču tokom čuvenog festival trube, ali kao gostujući član RTS Big Benda pored kolege Milana Pavkovića. Orkestar je nastupao sa kompletnom duplom ritam sekcijom! Zanimljivo i zabavno iskustvo. 24. avgust ću pamtiti po tome što sam toga dana u okviru KRANJ JAZZ FESTa (Slovenija) nastupio prvi put uživo sa svojim novim projektom Vladimir Samardžić Trio, u pratnji dvojice brazilaca. Gitarista Marco Antonio da Costa je učestvovao i u snimanju prvog dela albuma dok je za bubnjara Matheusa Jardima ovo bio prvi nastup u ovoj kombinaciji. Gostoprimstvo braće Grašić (Grugur i Primož) je bilo na visokom nivou, a Kranj presladak.

Zvanična koncertna promocija albuma Catching the Wind se dogodila 01.septembra 2022. na otvorenoj bini iza FABRIKE u novoj Kulturnoj oblasti Novog Sada u sklopu manifestacije KALEIDOSKOP KULTURE, a u organizaciji Fondacije 2022/EPK NS i SKC NS. Dugo nakon održanog koncerta, kao i narednih dana sam dobijao pozitivne ocene od mnogobrojih posetilaca promocije. Te večeri smo inače bubnjar Vladimir Kostadinović i ja prvi put zvanično nastupali zajedno iako se poznajemo i uvažavamo toliko godina. Njegov pristanak da bude deo mog trija me je veoma obradovao.

Istog meseca izašao je iz štampe magazin BASISTA br.7 sa mojom naslovnicom, velikim intervjuom i specijalnom bas lekcijom. Ovo je velika čast i mnogo mi znači, posebno imajući u vidu ko se sve pre mene našao na istom mestu. Drago mi je što su mnoge kolege nakon presušavanja albuma smatrale apsolutno opravdanim da ovaj broj bude posvećen mojoj malenkosti, na prvom mestu urednik izdanja, Milan Srdanović. Hvala svima koji misle da to zaslužujem.

Moj sastav, Vladimir Samardžić Trio je do kraja godine nastupio na jazz festivalima u Vršcu, Novom Sadu i Valjevu kao i u klubskim prostorima u Kragujevcu i Smederevu i svuda je svirka primljena odlično. Posle 5 godina, ponovo sam delio binu sa starim prijateljem, sjajnim gitaristom koji je i gostovao na albumu, Nenadom Gajinom i maksimalno uživao.

Dao sam puno intervjua za razne novine, web portale kao i uživo na TV stanicama. Kvalitet albuma potvrdjuju i mnogobrojne playliste na radio web stanicama Evrope, Amerike i Azije koje sadržavaju neku od numera sa mog izdanja kao i recenzije koje su objavljene ne samo ovde, već i u instranstvu od kojih bi posebno izdvojio onu poznatog jazz kritičara Adama Barucha:

http://www.adambaruch.com/reviews_item.asp?item=107214&fbclid=IwAR1HFVrNDxOWJf1Vg1PCGbe2uObuT3WDfxMz9rHha4G7WwPDRfQJBg55NHg

Muzika sa albuma je korišćena na otvaranaju izložbe grafika poznatog novosadskog umetnika i profesora Uroša Nedeljkovića,  aIi i kao ilustracija za radio dramu “Kugin vilajet“ u produkciji RTV Vojvodine. Važne su mi i reakcije slušalaca koji nisu “muzičari” po vokaciji. Neki od meni posebno dragih komentara su da se album u celosti sluša u autu dok se ide na duži put kao i ga ljudi rado preslušavaju više puta otkrivajući svakim novim slušanjem neke nove kvalitete.

Oktobar mesec je doneo moj premijerni nastup sa Jovan Milovanović Qvartetom u beogradskom klubu Telma, koji je bio prepun. Divna muzika, veliki prijatelji i moj fretless Pedulla Pentabuzz prvi put u jazz akciji.

Novembar u Novom sadu bio obeležen nedeljom posvećenom legendarnom Mitru Subotiću Subi koja je organizovana na divan način u novoj kultirnoj oblasti Novog Sada. Tom prilikom sam učestvovao na dva spontana džem sešna u “Subinoj sobi” i imao zadovljstvo da pored naših domaćih učesnika muziciram i sa brazilskim perkusionistom Joao Parahybom koji je svojevremeno bio jedan od najznačajnijih Subinih prijatelja i saradnika u Brazilu.

I još jedan, poslednji osvrt na izdanje Catching the Wind. Ubrzo nakon objavljivanja mog albuma na svim digitalnim platformama za streaming muzike, javio mi se moj prijatelj iz školskih dana Nenad Šimšić, koji živi i radi u Amsterdamu kao dizajner vzuka i producent, sa željom da objavimo moj album i u Dolby Atmos 3D formatu, jer mu se mnogo dopala muzika i produkcija samog izdanja. Priznajem da tada uopšte nisam znao ništa o tom novom novom muzičkom formatu koji se širi svetskim tržištem. Na obostrano zadovoljstvo smo prvi deo albuma, extended play 1 (prvih 5 kompozicija), Catching the Wind EP1 završili do kraja godine i objavili na svim streaming servisima koji podržavaju ovaj format. Najveći su Tidal, Amazon music i Apple Music. Koliko je meni poznato, ovo je prvo izdanje ovakvog muzičkog formata ne samo u Srbiji, već i šire. Da bi audio mix i mastering muzike mogli da se urade kvalitetno po svim DA standardima, ona se mora miksati u Dolby Atmos ovlašćenom i licenciranom muzičkom studiju kakav je upravo Nenadov. Tokom januara-februara meseca 2023. godine izlazi i drugi deo albuma u DA formatu, Catching the Wind EP2.

https://www.dolbyatmosmusic.com/

Kao muzički urednik na prvom program radija RTV Vojvodine, zadužen za jazz muziku, uvek se trudim da promovišem na prvom mestu kvalitetna jazz izdanja koja dolaze iz Srbije i zemalja regiona sa područija bivše Jugoslavije. Prethodne godine gotovo svi albumi koji su stigli do mene, a objavljeni su 2021. i 2022. su našli svoje mesto u emisijama Jazz Kaleidoskop (četvrtak 22.12-23.00) ili Randevu sa muzikom (ponedeljak 18.05-19.00). Jovan Milovanović Quartet, Parussion Groupe Ensemble, Maya Misty Trio, Bojan Marjanović, Ivan Radivojević Quartet, Milena Jančurić, Filip Pavić, Sarajevo Jazz Guerilla, Elvis Stanić, Drama Quartet, EJO, Bosque, Dragan Ćalina Quartet, Robert Vrbančić. Mario Rašić, Zoran Majstorović, MING, Irena Blagojević. Ekskluzivni intervju sa jednom od najvećih svetskih zvezda world music scene, tuniskim pevačem i lautistom Daferom Jusefom u trajanju od 25 minuta je bio zaista poseban, uostalom kao i njegov koncert.

Moja škola bas gitare www.vladabasslessons.com je tokom čitave godine bila aktivna, bez prekida online i uživo, u skladu sa drugim obavezama, ali sam broj polaznika sa kojim radim jednom nedeljno “1na1“ morao da ograničim na 10.

Stigli smo i do samog kraja ovog mog prvog bloga, posvećenog rekapitulaciji 2022. godine. Tu se nalazi jedan nezavšeni projekat iz prošle godine koji će ipak morati da ugleda svetlost dana tokom februara 2023, ako ne ranije. U pitanju je moja nova web stranica www.vladimirsamardzic.com koja je i dalje “under construction”, ali je pri samom kraju kreiranja. Jedva čekam da je pustim u opticaj!

Postoje razni planovi u ovoj novoj godini, ali idemo lagano. Ne vredi “hvatati vetar” po svaku cenu, juriti za mnogobrojnim ciljlevima, a propušati život koji nam se dešava svakodnevno.

Zato, dajte sebi zadatke i rokove, ali dozvolite da se i druge neplanirane stvari dogode, da se umešaju u vaše rasporede i da vam obogate godinu po cenu da se planirano malo odloži, pomeri za kasnije, pa i promeni. Dozvolite neplanirano i uživajte u tome!